Luc De Beir + Architecten
Grateful for this legacy

Inspiratiebron ...

In 1917, dus meer dan 100 jaar geleden, ontstond de Nederlandse en naderhand internationale kunstbeweging DE STIJL.

Gebouwen als strakke geometrische blokken, minimalistische interieurs, baanbrekende meubels: de impact van De Stijl op ons dagelijks leven is groot. Wat in 1917 begon als de naam van een tijdschrift groeide uit tot een icoon van moderniteit over de hele wereld.

Luc De Beir heeft bijzondere affiniteit met deze beweging omdat zijn grootvader, in Nederland gedurende de Eerste Wereldoorlog, kennis maakte met de Vlaamse modernistische architect Huib Hoste.

Hoste was sterk onder de invloed van De Stijl gekomen. In 1924 tekende hij de plannen voor de dokterswoning van Luc De Beir z'n grootvader.
Reimond De Beir, in Knokke.

De woning is een typevoorbeeld van de loepzuivere toepassing van de principes van De Stijl-beweging. Het pand wordt beschouwd als iconisch basiswerk van de moderne architectuur in Vlaanderen.

Hoste maakt van de gelegenheid gebruik om te experimenteren met de constructie van het gebouw door gebruik van sintel- of assebeton.

Het interieur kreeg vorm in samenwerking met kunstschilder en binnenhuisarchitect Sevranckx. Bij een grondige restauratie in 1999-2000 wordt het huis in oorspronkelijk uitzicht hersteld met zwart geschilderde muren en plint in rode Boomse tegels.

Aan de lichtinval is doorheen het volledige concept extreem veel aandacht besteed. Esthetisch sterk is ook dat het oorspronkelijke materiaalgebruik een visuele vertaling is van de verschillende functies van het pand: begane grond met praktijk en dienstvertrekken in rode Boomse tegels, de bovenverdieping met woon- en slaapvertrekken in zwart geteerd parement waardoor dit niveau wordt afgescheiden van de bodem.

Grateful for this legacy
Foto: Karin Borghouts – Kunstwerk: Amédée Cordier
Grateful for this legacy

In de bovenbouw zijn de grote betonnen kozijnramen in een onderlinge compositie gezet van kleinere vlakken die een samenspel vormen tot grotere eenheden. De vaste ramen zijn in serie vervaardigde ramen van gewapend beton.

Naar verluidt bleef de door Sevranckx ontworpen muurschildering bewaard onder de huidige beschildering. Een pareltje van een architecturaal concept en zuivere uitgebalanceerde schoonheid tot in de details.

Uniek en uitstekend voorbeeld van Hostes ambitieuze visie dat kleur, functie en interieur 1 plastisch geheel moeten vormen.